środa, 10 grudnia 2014

Ciasteczka na ostro.

Uprzedzamy, że przepis jest eksperymentalny i z pewnością można w nim coś jeszcze poprawić.


CIASTECZKA NA OSTRO

2 szklanki mąki pszennej
60 g oleju
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli (koniecznie) + przyprawy (można podzielić ciasto na 4 części i każdą zrobić z innym dodatkiem, my użyłyśmy ostrej i wędzonej papryki, kminku, curry i grubej soli)




Wszystkie suche składniki oprócz przypraw połączyć ze sobą. Rozrobić z olejem i dolewać tyle wody, aby uzyskać w miarę zwarte ciasto. Podzielić wyrobione ciasto na tyle części ile smaków chcemy uzyskać. Każdą część rozpłaszczyć i posypać wybraną przyprawą. Zagnieść dokładnie, aby przyprawa dobrze się rozprowadziła. Rozgrzać piec do 180 stopni. Obsypać blat mąką i rozwałkowywać ciasto na grubość około 1 cm. Wycinać wybrane kształty, a skrawki ciasta zagniatać do ponownego wałkowania. Układać ciastka partiami na blasze (troszkę rosną). Piec około 35 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...