FOCACCIO Z CZOSNKIEM, TYMIANKIEM I PASTĄ Z AWOKADO
700 g mąki pszennej białej
20 g drożdży
5 porządnych zębów czosnku (albo i więcej)
450 ml + 2 łyżki ciepłej wody
100 ml + 2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
kilka gałązek świeżego tymianku + parę do ozdoby
PASTA
2-3 awokado + sól + sok z cytryny
W misce wymieszać mąkę, pokruszone drożdże, 450 ml wody, 1 łyżeczkę soli i pokrojony na plasterki czosnek. W drugiej misce obtoczyć ciasto w łyżce oleju i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką. Prostokątną formę wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Powyciskać widelcem w cieście wgłębienia i 1 łyżką oleju zmieszaną z 2 łyżkami wody zalać całość. Trzeba przy tym uważać, żeby ciasta za bardzo nie zalać, bo się kałuże nie wypiekają zbyt dobrze. Wierzch ciasta ozdobić gałązkami tymianku i posolić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec do zarumienienia około 20 - 25 minut. Po wystygnięciu przekroić placek poziomo i wysmarować pastą z awokado. Pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz