wtorek, 2 września 2014

Powidła śliwkowe.

Powidła śliwkowe były nam potrzebne do przekładania słodkiego biszkopta. Pewna doświadczona pani domu poleciła nam przepis idealny jako kwaskowa warstwa do słodkich tortów.


POWIDŁA ŚLIWKOWE do ciast i nie tylko

2,30 kg śliwek (bez pestek i robaczywek będą 2 kg)
0,5 szklanki cukru (lub więcej w zależności od smaku)
1 łyżeczka cynamonu 






Śliwki przeciąć , wyjąć pestki, odrzucić śliwki uszkodzone. Włożyć do naczynia żaroodpornego  i wstawić na około 30 min do gorącego (ustawionego np. na 180 stopni) piekarnika żeby puściły sok. Wymieszać je co najmniej raz. Następnie przełożyć całość do garnka, dorzucić cynamonu i odparować, aby były gęste. Pod koniec gotowania dorzucić cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować, czy poziom słodyczy nam odpowiada. Gotować jeszcze jakiś czas. Gęste i gorące przełożyć do słoików, postawić na zakrętkach do ostygnięcia. 
Podana ilość starcza na około 4 - 5 słoiczków od dżemu. Wyczynowcy robią z tego nawet 3 słoiki. Stanie i mieszanie śliwek przez prawie godzinę, tak by się nie przypaliły i nie przywarły do dna, umili lektura lekkiej książki. Polecamy wydania kieszonkowe, by lewa ręka nie odpadła zbyt szybko. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...