piątek, 10 października 2014

Marynowane papryki.

CZERWONA PAPRYKA MARYNOWANA (za blogiem Kuchnia Polska)


1 kg papryki czerwonej
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
1/2 szklanki cukru
łyżka soli
po 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego na każdy słoik
2 liście laurowe
po 2 łyżeczki oleju na każdy słoik



Paprykę umyć, przekroić na ósemki, oczyścić z nasion i białych części. Sparzone paski papryki ułożyć w wyparzonych słoikach. Zagotować razem wodę, ocet, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Do każdego słoika włożyć ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać papryki gorącym płynem, wlać po 2 łyżeczki oleju do słoików, mocno zakręcić. Pasteryzować słoiki w garnku z gotującą się wodą, zawinięte w ściereczki, przez 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...