poniedziałek, 6 października 2014

Kapusta ukiszona!

Robimy zapasy na zimę.


KAPUSTA KISZONA (a nie kwaszona)

2 duże kapusty (odłożyć 2 liście)
1/2 szklanki soli kamiennej
6 marchewek
1 łyżeczka kminku



Kapustę drobno pokroić, marchewki zetrzeć na dużych oczkach. Na dnie kamionkowego naczynia ułożyć 2 liście kapusty i kminek. Na zmianę układać poszatkowaną kapustę, marchewkę, trochę soli. Każdą warstwę mocno poupychać rękami lub drewnianym narzędziem (np. wielką łychą). I tak do wyczerpania składników. Podczas układania kapusta może puszczać sok, który należy odlewać. Przycisnąć kapustę drewnianym talerzykiem lub deseczką i obciążyć (może być butelka z wodą, a dla ekstremalnych doznań umyte kamienie). Naczynie postawić w miejscu dość chłodnym (np. łazienka). Jeśli zbiorą się burzyny, zbierać je, a drewnianą przykrywkę myć. Po tygodniu najpierw zebrać burzyny, a następnie zalać kapustę przegotowaną zimną wodą z solą. Woda powinna zakrywać kapustę. Cały czas, mniej-więcej co tydzień, zbierać burzyny i/lub osad z pleśni, myjąc przykrycie i obciążniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...