środa, 1 października 2014

Rowerowe bułeczki drożdżowe.

Oczywiście z jabłkami działkowymi. Pierwszy raz jadłyśmy je podczas wycieczki rowerowej do Sopotu. Układ jabłek oraz kształt drożdżówek nie jest przypadkowy... :)



BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

20 g drożdży
2 szklanki białej mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego
2 łyżki oleju
3-4 jabłka

Drożdże rozdrobnić widelcem w misce, w której potem wyrabiać się będzie ciasto. Dorzucić cukru i dolać mleka. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie dorzucić mąkę, dolać olej, wymieszać, zagnieść i znów odczekać godzinkę. Kiedy ciasto już urośnie, zagniatać je przez chwilę. Formować małe krążki. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a najlepiej na dwunastki. Udekorować nimi bułeczki. Piec przez 15-20 minut w 170 stopniach posypane cukrem waniliowym lub cynamonem. Zapakować do śniadaniówek i jeść podczas wyprawy rowerowej co 6-7 kilometrów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...