20 g drożdży
2 szklanki białej mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego
2 łyżki oleju
3-4 jabłka
Drożdże rozdrobnić widelcem w misce, w której potem wyrabiać się będzie ciasto. Dorzucić cukru i dolać mleka. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie dorzucić mąkę, dolać olej, wymieszać, zagnieść i znów odczekać godzinkę. Kiedy ciasto już urośnie, zagniatać je przez chwilę. Formować małe krążki. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a najlepiej na dwunastki. Udekorować nimi bułeczki. Piec przez 15-20 minut w 170 stopniach posypane cukrem waniliowym lub cynamonem. Zapakować do śniadaniówek i jeść podczas wyprawy rowerowej co 6-7 kilometrów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz