poniedziałek, 15 grudnia 2014

Ciasteczka zębołamacze.

Pyszne ciasteczka czekoladowe, które niestety przed zjedzeniem należy zamknąć w ciemnym pudle, aby nieco zmiękły. My nie miałyśmy cierpliwości i zjadłyśmy je od razu z ciepłym mlekiem. ;)

 

CIASTECZKA ZĘBOŁAMACZE

około 1,5 szklanki oleju
2 szklanki drobnego cukru
2 wegańskie jaja
4 szklanki pszennej mąki razowej
1,5 szklanki kakao
1 łyżeczka soli



Zmiksować cukier z olejem. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Domieszać wszystkie suche składniki. Można ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki, ale my pominęłyśmy ten etap. Nagrzać piec do 180 stopni. Rozwałkowywać kawałki ciasta na grubość 1 cm. Wycinać kształty i ostrożnie przenosić na wyłożoną papierem blachę. Ciasto troszkę się rwie, więc można wycięte ciastka nieco pozlepiać i ukształtować na blasze. Piec ciastka przez 15 - 18 minut uważając, aby się nie przypaliły. Po wyjęciu będą troszkę wilgotne, więc należy przed zdjęciem ich z blachy odczekać do ostygnięcia. Polecamy z ciepłym mlekiem owsianym podgrzewanym z cynamonem i imbirem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...