BABECZKI Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
175 g cukru
120 g oleju
skórka z jednej cytryny
3 wegańskie jajka
2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
150 g cukru pudru
Przygotować jajka. Suszony rozmaryn zalać 1/4 szklanki wrzątku, przykryć i odstawić do zaparzenia. Olej wlać do garnka, dorzucić świeżego rozmarynu i zagotować. Pozostawić do przestygnięcia. Dorzucić cukier i dobrze wymieszać. Dodać jajka i startą skórkę cytrynową. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do masy po trochu dodawać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i mocno wymieszać. Przełożyć masę do foremek na babeczki wypełniając je do 1/2 wysokości. Piec 25 - 30 minut. W tym czasie do odcedzonego naparu z rozmarynu dorzucić cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać. Lukier będzie dość płynny. Polać nim lekko wystudzone babeczki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można ozdobić świeżym rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz