ROGALE DROŻDŻOWE Z BOTWINKĄ
Ciasto robi się dokładnie tak samo jak to z przepisu na ROWEROWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE
20 g drożdży
2 szklanki białej mąki pszennej
2 łyżki cukru + cukier do smaku
1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego
2 łyżki oleju
bukiet buraczków z liśćmi
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
olej do smarowania ciasta
Oczywiście polecamy także rogale z nadzieniem z DŻEMU Z DZIKIEGO BZU. :)2 łyżki cukru + cukier do smaku
1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego
2 łyżki oleju
bukiet buraczków z liśćmi
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
olej do smarowania ciasta
Drożdże rozdrobnić widelcem w misce, w której potem wyrabiać się będzie ciasto. Dorzucić 2 łyżki cukru i dolać mleka. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie dorzucić mąkę, dolać 2 łyżki oleju, wymieszać, zagnieść i znów odczekać godzinę. W trakcie oczekiwania przygotować buraczki - umyć, pokroić i poddusić do miękkości na wodzie (lub oleju), doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kiedy ciasto już urośnie, zagniatać je przez chwilę. Rozwałkowywać i wycinać prostokąty (mniej więcej 10x20 cm). Każdy prostokąt obłożyć podduszonymi buraczkami i zwinąć. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu olejem. Piec przez 15-20 minut w 170 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz