piątek, 21 listopada 2014

Super kruche, chrupiące ciasteczka gryczane.



CIASTECZKA GRYCZANE DO CHRUPANIA (dwie blachy)

2 szklanki mąki gryczanej
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
około 8 łyżek wody (w zależności od potrzeb)




Wymieszać suche składniki. Dodać olej. Po trochu dodawać wody, ale tylko tyle, aby uzyskać zwartą konsystencję ciasta. Mąka gryczana zdaje się potrzebować dłuższej chwili do związania, więc lepiej się nie spieszyć i nie dolewać wody zbyt pochopnie.
Ciasto ugnieść rękami, uformować placek i włożyć na godzinkę do lodówki.
Nagrzać piec do 180 stopni.


Ciasto będzie dość lepkie i ciągnące, więc rozwałkowanie wymaga albo nieprzywierającej maty i wałka, albo podsypywania mąką (najlepiej gryczaną), albo dosypania mąki do ciasta (wersja dla niecierpliwych lub tych, którzy nie wierzą, że bez tego się uda). Rozwałkowany placek powinien mieć około 4 mm grubości. Ze względu na trudne w obróbce ciasto polecamy metodę wykrawania kształtów z placka po ułożeniu go na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Pozwala to uniknąć frustracji związanych z dramatyczną zmianą wyglądu wykrojonych ciasteczek powodowaną przenoszeniem ich na blachę.
Przed pieczeniem można posypać ciasteczka dodatkowo brązowym cukrem.
Piec około 20 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...