Przepis podesłany przez Mamę (źródło www.mojewypieki.com) i zweganizowany przez Rośliny (dużo nie było trzeba).
MIGDAŁOWE PIERNICZKI
100 g gorzkiej czekolady
250 g mielonych migdałów
250 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2 jajka wegańskie
szczypta soli
1 łyżka alkoholu (np. rumu)
Czekoladę rozpuścić. Migdały podprażyć na złoto i wystudzić. Połączyć je z cukrem pudrem, kakao i przyprawami. Dorzucić jajka i wymieszać. Domieszać rum i płynną czekoladę. Ciasto uformować w kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować następnie na grubość 1 cm i wyciąć wybrane kształty. Układać na blachach wyłożonych papierami i... pozostawić do wyschnięcia na 12 godzin. Przed samym pieczeniem można lekko posmarować powierzchnię ciastek wodą. Piec w 200 stopniach przez około 8 - 15 minut (środek może pozostać miękki). Można je przechowywać szczelnie zamknięte nawet 2 miesiące, ale jest to raczej termin zbyt odległy w stosunku do walorów ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz