piątek, 29 sierpnia 2014

Ciasto imienia Agathy Christie.

Rośliny Jadalne nie od dziś są fankami Agathy Christie. Szczególnie podoba nam się dandys Hercule Poirot.
Podczas oglądania jednego z filmów o jego przygodach pod tytułem "The Mysterious Affair at Styles" zafrapowało nas pojawiające się na początku historii ciasto. Cała scena została mu poświęcona - a to ktoś skubnął z niecierpliwością okruszek nie mogąc się doczekać podania ciasta, a to ktoś inny pochwalił za nie kucharkę, nie wspominając już o kilku ujęciach kamery z ciastem w roli głównej. Zaintrygowało nas to ogromnie...
W filmie pada nazwa ciasta - "seed cake". Wyszukałyśmy je w necie i okazało się, że ma ono kilkusetletnią historię. Pieczono je dla uczczenia dożynek, wszelkich świąt oraz na przyjacielskie spotkania. Podobno najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu. W przepisie z 1861 roku, który znalazłyśmy poleca się upiec je w tradycyjnej okrągłej formie i udekorować porzeczkami. Przyjaciel Herculesa kapitan Hastings został jednak ugoszczony ciastem w kształcie chleba, więc i my zdecydowałyśmy się na podobną formę. Do seed cake pasuje oczywiście tradycyjna angielska herbata.



SEED CAKE

240 g masła
240 g cukru
4 jajka
320 g białej mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
4 - 6 łyżek mleka
2 łyżki brązowego cukru
30 g ziaren kminku
3 łyżki brandy
(zastąpione przez nas 3 łyżkami wina czereśniowego, ale nada się chyba jakikolwiek alkohol)
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
(przy tej okazji wypłynął kolejny temat do zbadania, ale o tym później...)

Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem lub wykładając papierem.
W miseczce ubić jajka. W większej misce utrzeć na gładką jasną masę masło i biały cukier. Powoli domieszać ubite jajka. Wrzucić kminek i gałkę muszkatołową. Wymieszać dokładnie i po troszku dodawać przesianą mąkę z sodą i solą. Dolać alkoholu i znów wymieszać. Dodać mleko dla lekkiego rozrzedzenia. Masa ma być niezbyt gęsta, ale i nie lejąca - nabrana na łyżkę powinna strząśnięta skapnąć. Przełożyć masę do formy i łyżką wygładzić powierzchnię. Posypać brązowym cukrem. Piec na środkowej półce piekarnika przez 40 - 50 minut (można dziabnąć ciasto patyczkiem do szaszłyków i sprawdzić, czy nie jest mokre). Po wyjęciu pozostawić ciasto w formie na 10 minut. Wyjąć z formy na kratkę i zupełnie wystudzić. Można je przechowywać w pergaminie lub pudełku nawet kilka dni.


Widząc entuzjazm z jakim seed cake, upieczone przez sekcję jarską, zostało przyjęte przez naszych niedzielnych gości, sekcja wegańska postanawia przygotować jego roślinną wersję.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...