wtorek, 26 sierpnia 2014

Gorczyca z octem.

Poszłam do sklepu po musztardę. Nie znalazłam. Poszłam do drugiego sklepu i też nie było. Obeszłam wszystkie najbliższe sklepy i sklepiki. Nic z tego. Niepotrzebnie przeczytałam skład "musztardy" w pierwszym sklepie. Chociaż może to i dobrze, bo zrobiłyśmy sobie swoją własną bez chemii.





10 łyżek gorczycy
10 łyżek octu 10 %
10 łyżek wody
1 - 3 łyżeczki cukru lub miodu
szczypta soli
ulubione przyprawy dla eksperymentatorów

Wieczorem gorczycę wsypać do miseczki i zalać octem oraz wodą. Zostawić na noc pod przykryciem. Rano dodać resztę składników (stopniowo i próbować czy dobre) i zmiksować na gładką (lub jak kto woli na grudkowatą) masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolać nieco wody. Wychodzi porządny słoik, który może postać w lodówce do kilku tygodni. :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...