wtorek, 23 września 2014

Dżem z owoców czarnego bzu.

No i doczekałyśmy się - pojawiły się jagódki. :)

DŻEM Z OWOCÓW CZARNEGO BZU, które są JADALNE TYLKO PO OBRÓBCE TERMICZNEJ!

500 g jagódek
400 g cukru
400 g jabłek
sok z jednej cytryny



Owoce bzu, pokrojone drobno jabłka i cukier rozgotować. Po około 10 minutach dodać cytrynę i gotować jeszcze jakieś 20 minut. Bardzo wskazane jest przetarcie dżemu przez sito w celu pozbycia się pestek z bzu. Podobno zawierają najwięcej podejrzanej o działania niepożądane substancji. Jeśli ktoś lubi eksperymentować, to może oczywiście przecieranie pominąć (my spróbujemy następnym razem, bo cierpienia przecierania są chyba bardziej uciążliwe, niż efekty uboczne nadwrażliwości na jagódki). Po zredukowaniu dżemu do odpowiedniej gęstości przełożyć gorący do słoiczków, zakręcić mocno i odwrócić do góry nogami. Po ostygnięciu odstawić w chłodne i suche miejsce, a jeden słoik wyjeść od razu, niby to dla sprawdzenia, czy aby ten dżem nie jest jednak trujący.
Zamiast jabłek można użyć agaru, ale wyjdzie drożej. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...