piątek, 17 października 2014

Jarzębina w cukrze.

Tak przygotowaną jarzębinę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez całą zimę i podjadać. :)


JARZĘBINA W CUKRZE

owoce jarzębiny
drobny cukier
cukier puder




Zebraną jarzębinę przemrozić w lodówce przez noc. Podobno pomaga to usunąć nadmiar goryczki. Namoczone przez 2 godzinki w zimnej wodzie i osączone owoce wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec aż staną się lekko pomarszczone i zmienią kolor, potrząsając często, aby się zbytnio nie przypiekły. Upieczone owoce przełożyć do garnka. Zalać wodą tylko na tyle aby przykryć dno. Podsypać drobnym cukrem. Kiedy cukier się rozpuści powtórzyć czynności, a w razie potrzeby podlewać lekko wodą. Po kilkakrotnym podsypywaniu, kiedy woda i cukier się wchłoną, wyłożyć jarzębinę ponownie na blachę posypaną cukrem pudrem. Podsypywać i mieszać, aż owoce staną się suche i pokryją się białym nalotem. Gotowe jarzębiny wystudzić zupełnie i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, bo lubią sobie spleśnieć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...