sobota, 18 października 2014

Ciasto z jarzębiną i pieprzem.

Troszkę jarzębiny zostawiłyśmy specjalnie po to, aby wypróbować przepis na focaccio według Łukasza Łuczaja.


CIASTO Z JARZĘBINĄ

700 g mąki pszennej białej
20 g drożdży
1 łyżka świeżego grubo mielonego czarnego pieprzu
450 ml + 2 łyżki ciepłej wody
100 ml + 2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
50 g świeżych owoców jarzębiny




W misce wymieszać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, 450 ml wody, 1 łyżeczkę soli i co najważniejsze - połowę jarzębiny. W drugiej misce obtoczyć ciasto w łyżce oleju i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką. Prostokątną formę wyłożyć papierem i przełożyć ciasto (będzie się trochę lepić). Powyciskać palcem w cieście wgłębienia i 1 łyżką oleju zmieszaną z  2 łyżkami wody zalać całość. Wierzch ciasta ozdobić pozostałą jarzębiną i posolić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec do zarumienienia około 20 - 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...