piątek, 3 października 2014

Wegańskie pierożki czekoladowe.


PIEROŻKI CZEKOLADOWE (przepis na około 40 pierożków)

2,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
9 łyżek ciepłej wody
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju
wybrany dżem na nadzienie (robiłyśmy z 3 różnych rodzajów o różnej konsystencji i każdy się sprawdził)



Wymieszać siemię lniane z 9 łyżkami ciepłej wody. Odstawić do napęcznienia. Mąkę i kakao wymieszać, dodać siemię i zmiksować całość. Powoli dolewać tyle pozostałej wody, aż ciasto uzyska konsystencję pozwalającą na ugniecenie z niego kuli. Ciasto włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie podzielić je na 4 części. Trzy części odłożyć do lodówki, a jedną część rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać szklanką kółka na pierożki. Wypełniać łyżeczką wybranego dżemu, zalepiać i odkładać na talerz. Zagotować w dużym garnku wodę, dolać olej i dorzucić 2 łyżki cukru. Wrzucać pierożki na wrzątek partiami, aby nie robić tłoku w garnku. Kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię gotować je jeszcze przez 2-3 minuty. Odkładać ugotowane pierożki na talerz i zabrać się za następną część ciasta. My zjadłyśmy je z gęstą śmietanką ryżową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...