wtorek, 4 listopada 2014

Pigwa - jesienne odkrycie.

Pigwę można przygotować na wiele sposobów, ale my oczywiście uznałyśmy, że ciasto jest najlepszym pomysłem.




PIGWA W SYROPIE

500 g pigwy
0,5 litra wody
125 g cukru
sok z połowy cytryny


Przygotować miskę z sokiem cytrynowym. Obraną i pokrojoną na niezbyt grube plastry pigwę (my kroiłyśmy ćwiartki dodatkowo na trzy części) wrzucać do soku. Całość dobrze wymieszać. Na patelni zagotować wodę, dosypać i rozpuścić cukier. Do syropu wrzucić pigwę i delikatnie mieszając gotować na wolnym ogniu przez około 30 - 40 minut.
Pigwa smakuje świetnie jako dodatek do lodów albo zapiekana w cieście. Warto do pieczenia użyć też syropu, który podbija jej walory.


Do wczoraj niektórzy byli przekonani, że nie lubią pigwy... Ale to było wczoraj! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...