środa, 19 listopada 2014

Zielone kopytka.

Działkowy bób zawczasu zamrożony, doczekał się pierwszej potrawy ze swoim udziałem.


KOPYTKA Z BOBU

1/2 kg bobu
1/2 szklanki mąki
wegańskie jajo (1 łyżka mielonego siemienia lnianego rozrobionego w 3 łyżkach ciepłej wody)



Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieść bób i wymieszać z mąką i przygotowanym wcześniej jajkiem. Doprawić do smaku solą. Uformować z masy długi rulon o średnicy około 2-3 cm. Pociąć na kopytka. Wrzucać partiami do wrzątku i gotować do wypłynięcia.

Po ugotowaniu kopytek można też na oleju podsmażyć świeży rozmaryn z czosnkiem. Wrzucić kopytka i smażyć do zrumienienia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...