sobota, 8 listopada 2014

Żółte samosy z zieloną pastą.


CIASTO NA SAMOSY

1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki razowej mąki pszennej
troszkę kurkumy dla koloru
szczypta soli
4 łyżki oleju
szklanka letniej wody (nie całą trzeba zużyć!)



Mąkę, sól i kurkumę wymieszać w misce. Dodać olej i wymieszać łyżką. Powoli dolewać wodę, ale tylko tyle, aby z wyrobionego rękami ciasta powstała elastyczna masa. Masę zbitą w kulę odstawić i przykryć ściereczką.

ZIELONA PASTA

1,5 szklanki zielonego groszku (może być też z puszki, ale to chyba niezdrowo)
2 średnie cebule
olej
sól

Ugotować groszek. Na oleju usmażyć do miękkości pokrojoną cebulę. Składniki przełożyć do miski i zmiksować na pastę. Doprawić wedle uznania solą.


PIECZONE SAMOSY

Ciasto rozwałkować na cienkie placki i wykrawać kwadraty o boku około 8 cm (kółka też są dobre). Niecałą łyżkę pasty nakładać na ciasto i zalepiać pierożki. Jeśli zostają nam skrawki ciasta, można je ponownie zagnieść dodając kilka kropel wody jeśli wyschły. Układać pierogi na blasze i smarować z wierzchu odrobiną oleju. Piec w 180 stopniach przez około 20 - 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...