sobota, 8 listopada 2014
Żółte samosy z zieloną pastą.
CIASTO NA SAMOSY
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki razowej mąki pszennej
troszkę kurkumy dla koloru
szczypta soli
4 łyżki oleju
szklanka letniej wody (nie całą trzeba zużyć!)
Mąkę, sól i kurkumę wymieszać w misce. Dodać olej i wymieszać łyżką. Powoli dolewać wodę, ale tylko tyle, aby z wyrobionego rękami ciasta powstała elastyczna masa. Masę zbitą w kulę odstawić i przykryć ściereczką.
ZIELONA PASTA
1,5 szklanki zielonego groszku (może być też z puszki, ale to chyba niezdrowo)
2 średnie cebule
olej
sól
Ugotować groszek. Na oleju usmażyć do miękkości pokrojoną cebulę. Składniki przełożyć do miski i zmiksować na pastę. Doprawić wedle uznania solą.
PIECZONE SAMOSY
Ciasto rozwałkować na cienkie placki i wykrawać kwadraty o boku około 8 cm (kółka też są dobre). Niecałą łyżkę pasty nakładać na ciasto i zalepiać pierożki. Jeśli zostają nam skrawki ciasta, można je ponownie zagnieść dodając kilka kropel wody jeśli wyschły. Układać pierogi na blasze i smarować z wierzchu odrobiną oleju. Piec w 180 stopniach przez około 20 - 25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz