środa, 3 grudnia 2014

Ciasteczka z bakaliami.

Ciasteczka przypominają strukturą znane nam z dzieciństwa kokosanki. A do tego są bardzo słodkie.


CIASTECZKA Z BAKALIAMI

1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru (można spróbować z mniejszą ilością)
1/3 szklanki posiekanych bakalii (my użyłyśmy suszonej śliwki i żurawiny)
1 wegańskie jajo (1 łyżka mielonego siemienia rozrobiona w 3 łyżkach ciepłej wody)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 łyżki wody do rozrobienia ciasta




Przygotować jajo. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Połączyć ze sobą suche składniki, połączyć wszystkie mokre składniki oprócz wody, wymieszać razem. Dodać jajo, wymieszać i dolać tyle wody, aby ciasto było gęste i dobrze się formowało w kulki o średnicy 4 cm. Układać kulki na wyłożonej papierem blasze i spłaszczać je, aby powstały dość grube ciasteczka. Piec przez około 30 minut do zrumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...