piątek, 23 stycznia 2015

Kule sąsiedzkie.

Stęskniłyśmy się za drożdżowymi pysznościami naszej dotychczasowej sąsiadki Marii. Nie znamy przepisu, więc napiekłyśmy sobie dwie blachy produktów zastępczych. Wyszły pysznie, chociaż to już nie to samo... :)

Wykorzystałyśmy też przepis na ciasto do pizzy, który znalazłyśmy w baaardzo starym wydaniu Wysokich Obcasów w rubryce prowadzonej przez panią Martę Gessler. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Polecamy!


KULE SĄSIEDZKIE
CIASTO

1/2 kg mąki
1/4 paczki świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
7 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

NADZIENIE

0,75 kg ziemniaków
1 łyżeczka suszonego tymianku
sok z połowy małej cytryny
łyżka oleju
5-6 ząbków czosnku
sól




Drożdże rozpuścić z cukrem i 100 ml wody. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdże. Zostawić na 15 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Do mąki z drożdżami dodać olej, resztę wody i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ziemniaki lekko wystudzić i podzielić na dwie części. Jedną ugnieść na gładką masę z czosnkiem i olejem, a drugą z sokiem cytrynowym i tymiankiem. Obie w razie potrzeby doprawić solą. Piec nastawić na 220 stopni. Podzielić ciasto na 20 części. Każdą część uformować na mały placek, położyć nadzienie i obkleić ciastem. W dłoniach uformować kulę, odkładać na blachę wyłożoną papierem. Każdą kulę można dodatkowo posmarować olejem. Piec przez 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...