piątek, 30 stycznia 2015

Winny deser.

DESER Z KASZY I WINA


1 szklanka kaszy manny
szczypta soli
2 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka wina (truskawkowego)
1 szklanka wody
1 łyżeczka agaru
cukier do dosłodzenia wina




Mleko wymieszać z solą, cukrem i cukrem waniliowym, wstawić na ogień i domieszać kaszę mannę tak, aby nie powstały grudki. Gotować wszystko ciągle mieszając przez 4 minuty. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie zagotować wodę z winem i agarem. W razie potrzeby dosłodzić. Kaszę mannę rozsmarować na talerzu na grubość 1 cm i po całkowitym zastygnięciu pokroić na kwadraciki lub po prostu przełożyć gorącą prosto z garnka do miseczek (maksymalnie wyjdą 4). W obu przypadkach po wystudzeniu kaszy zalać ją mieszanką winną i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Można dorzucić trochę różnych owoców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...