czwartek, 12 lutego 2015

Cudownie tłusty czwartek.

Pierwsze w życiu pączki! Wykonane na podstawie przepisu z Puszki. Udoskonalone. :)



PĄCZKI WEGAŃSKIE

900 g mąki pszennej
5 porządnych łyżek mąki kukurydzianej (zagęszcza ciasto i dodaje koloru)
0,5 litra mleka roślinnego
2/3 szklanki cukru
100 g świeżych drożdży
kieliszek wódki
2/3 szklanki + około 1 - 2 litrów oleju (do głębokieeego smażenia w głęboookim rondlu)
surowy obrany ziemniak (podobno wtedy olej się nie przypala)
dowolne nadzienie, które uda się zakleić w cieście, my użyłyśmy własnych dżemów: makowego, truskawkowego i musu jabłkowego oraz kostek gorzkiej czekolady





Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2/3 szklanki oleju podgrzać w małym rondelku, odstawić. Mleko i cukier wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia cukru. W dużej misce, w której będziemy wyrabiać ciasto rozkruszyć drożdże i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka z cukrem. Odstawić do podrośnięcia na jakiś kwadrans. Do zaczynu dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać. Po troszku dosypywać mąki pszennej, dolewać oleju i mleka. Wyrabiając ciasto dolać też wódki. Kiedy całość jest już ugnieciona dzielimy ciasto na 4 części. Każdą wałkujemy na jakiś centymetr grubości i wycinamy szklanką kółka. Nakładamy nadzienie, zalepiamy i staramy się utoczyć najpiękniejszą kulkę w naszej karierze, a potem lekko ją spłaszczyć. Jeśli nie wychodzi można pozostać przy formie wstępnej, czyli pieroga. Zbyt okrągłe sztuki nie wszystkie zechcą się obracać podczas smażenia, więc spłaszczenie ich jest dość istotne. Pączki odkładamy na 30 minut do urośnięcia. W tym czasie wyjdą na jaw wszystkie błędy w lepieniu kulek, bo ciasto rosnąc może się rozwarstwiać. 
Olej do smażenia rozgrzać i wrzucić do niego osuszoną z wody ćwiartkę ziemniaka, pozostałe ćwiartki zostawić do wymiany kiedy ta pierwsza już się kompletnie usmaży. Pączki smażymy na piękny brąz. Po ostygnięciu pączki można oczywiście posypać cukrem pudrem albo polać lukrem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...