poniedziałek, 16 lutego 2015

Ostatkowe obiekty faworkowate.



ŚWIDERKI

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej białej
8 łyżek oleju
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki mąki kukurydzianej
dużo oleju do głębokiego smażenia

Polewa:
1 szklanka cukru
2/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder do posypywania




Mąkę pszenną, 4 łyżki oleju, wodę i sól połączyć na gładką masę. Ugniatać ciasto przez 5 minut. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część po kolei rozwałkować bardzo cienko. Smarować każdy placek pozostałym olejem, posypywać równomiernie mąką kukurydzianą i zawijać w rulon. Pokroić ruloniki na 2 cm kawałki. Smażyć kawałki w oleju aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Osączać na papierowym ręczniku. Przygotować polewę podgrzewając wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Gotować do uzyskania lekkiego, niezbyt gęstego syropu. Maczać świderki w syropie i odkładać do ocieknięcia na kratkę tak by się ze sobą nie stykały. Po wyschnięciu można dodatkowo posypać cukrem pudrem (mniej się lepią). Supersłodkie i wciągające!






Inspirowane przepisem stąd - www.greenmorning.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...