POMIDORY W OLIWIE
tyle pomidorów ile macie
po 2 ząbki czosnku na słoiczek
świeża bazylia
oliwa
ocet winny
Pomidory pokroić na ćwiartki i wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami (odłożyć go do osobnej miski i wykorzystać na przykład do sosu). Nagrzać piekarnik. Ułożyć ściśle pomidory skórką do dołu na blasze pokrytej papierem do pieczenia, lekko posolić. Suszyć w temperaturze około 100 stopni przez jakieś 4 godziny. Drzwiczki pieca pozostawić uchylone, aby wilgoć z pomidorów miała gdzie uciekać. Pomidory nie powinny się przypiekać, w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas. Skórka powinna być pomarszczona, a pomidory mięsiste, nie wiórowate. Wystudzone pomidory leciutko skropić octem. Układać w słoikach do 2/3 wysokości razem z czosnkiem i bazylią. Zalewać uprzednio podgrzaną, ale nie zagotowaną oliwą. Postawić do góry nogami do wystudzenia.
Na 1 kg pomidorów zużyłyśmy niecały litr oliwy, łyżkę octu i 5 słoików po sklepowym dżemie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz