Drożdżówki zaplecione ze słodką pastą z rodzynek i daktyli.
CIASTO NA DROŻDŻÓWKI i sposób pieczenia ---> tu
PASTA DO ZAPLECENIA
garść daktyli
garść rodzynek
inne bakalie według uznania (orzechy, żurawina, słonecznik, mak)
cynamon lub przyprawa do pierników
Daktyle i rodzynki podgotowywać w wodzie do momentu, kiedy te pierwsze staną się mniej-więcej masą. W razie potrzeby dolewać po trochu wody. Zmiksować. Dorzucić przyprawę i resztę dodatków. Ciasto drożdżowe podzielić na około 4 - 6 części. Rozwałkować na równe prostokąty o bokach około 10 x 20 cm. Każdy prostokąt smarować obficie masą i składać na pół wzdłuż dłuższego boku. Zostawiając od góry centymetrowy pasek naciąć prostokąty tak, by upleść z nich warkocze. Po zapleceniu skleić ze sobą oba końce każdego warkocza i bardzo delikatnie ułożyć na blasze pokrytej papierem. W razie potrzeby poprawić kształt wianków bezpośrednio na blasze. Piec 15 minut w temperaturze 220 stopni. Można polać lukrem, jeśli komuś jest jeszcze niezbyt słodko. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz