sobota, 11 października 2014

Ciasteczka poczwórnie makowe.

Makowe ciasteczka z dżemem makowym, polane makowym lukrem i posypane makiem.


CIASTECZKA 4 MAKI

0,5 kg mąki pszennej białej
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłyśmy sojowego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki ziaren maku
galaretka z kwiatów maku
cukier puder do lukru
ziarna maku do posypania

1/3 szklanki maku zagotować w mleku i zostawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną przesiać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać wszystko z olejem i mlekiem z makiem. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Najlepiej zrobić to od razu i w całości ponieważ ciasto ma tendencję do wysuszania się i jego powierzchnia staje się poszarpana, co nie umniejsza smakowi, ale estetyce. Jeśli trzeba, można ciasto dodatkowo zagnieść z odrobiną mleka lub oleju. Rozwałkowane ciasto wycinać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Po wystygnięciu ozdabiać ciasteczka dżemem makowym, łączyć w pary i polewać lukrem wykonanym z galaretki makowej (dżem makowy krócej gotowany) i cukru pudru. Można dodać troszkę soku z cytryny dla smaku. Mokre posypywać makiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...