poniedziałek, 8 grudnia 2014

Masło słonecznikowe pyszne i zdrowe.

Podobno słonecznik jest dobry na cerę. :)


MASŁO SŁONECZNIKOWE (a smakuje jak orzechowe)

2 szklanki łuskanego słonecznika
1 - 2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drobnego cukru




Piec rozgrzać do 180 stopni. Słonecznik ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Podpiekać go przez 15 minut na środkowej półce. Powinien przybrać złoty kolor. Wystudzony słonecznik zmiksować blenderem na pastę (nie na mąkę). Dolać troszkę oleju i dorzucić przypraw. Miksować jeszcze kilka minut. Można przechowywać w lodówce kilka dni.

2 komentarze:

  1. Tylko nie dawaj za dużo oleju i trzeba pomęczyć chwilę w blenderze, to się "ubije" lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...